Klebæk Høje, Bække Monumentet
Klebæk Høje, også kaldet Bækkemonumentet, ligger i den nordlige udkant af Bække i Sydjylland. Det er et fortidsmindekompleks med tre historiske perioder samme sted, og udgør derfor et af de mest markante historiske steder langs med Hærvejen.
Klebæk Høje består af to kuplede gravhøje fra bronzealderen, en 45 m lang skibssætning og en runesten fra vikingetiden, og på tværs af monumentet løber et vognkørselsspor fra middelalderen, der repræsenterer en lille del af den gammelkendte Hærvej. Klebæk Høje-monumentet ligger 81 m over havet på det højeste punkt i Bække Sogn.
Se 3 historiske perioder samme sted
Således er flere gyldne perioder samlet på ét sted: den ældre bronzealder med dens tørvebyggede gravhøje, som var rejst over fornemme slægter i samfundet, der i tiden omkring 1500-1200 f.Kr. tog del i det første handelsnetværk i Europa. 2500 år senere blev en skibsformet stensætning på 45 meters længde og 10 m på bredeste sted opført mellem bronzealderhøjene. Det var en lokal stormand, der havde rejst monumentet til sin afdøde mor Vibrog. Han hed Ravnunge-Tue ifølge runestenen i skibssætningens stævn. Denne person er også omtalt på runestenene ved kirkerne i Bække og Læborg samt på en runesten ved Horne ved Varde. Det fremgår, at han stod i venskabelig forbindelse med det daværende regentpar kong Gorm og dronning Thyra i Jelling. Bække-området har således været et indflydelsesrigt sted gennem mange generationer og mistede først sin centrale betydning, da Hærvejen blev opgivet i løbet af 1800-tallet.
Ved udgravning i 1957 og 1958 har man fundet fundamenter til de mange sten, der udgør skibssætningen, der er en af de større i Danmark. Alle sten har vendt deres flade side ind mod midten af "skibet". Skibssætninger var begravelsesplads. Der er ikke fundet spor af større grave.
Afstande:
Hærvejens vandrerute: 0 m
Hærvejens cykelrute: 0 m