Københavnerplantager
Omkring år 1900 anlagde velhavende københavnere sammen med Hedeselskabet en række plantager på den jyske hede. Formålet var dels at gøre en indsats for fædrelandet ved at skabe arbejdspladser og ændre kulturlandskabet – og samtidig at skaffe en række herlighedsværdier til sig selv.
Bag Københavnerplantagerne stod Det Danske Hedeselskab fra 1866 med formanden Enrico Dalgas. Hedeselskabet var støttet af adelen og det københavnske borgerskab som investerede i hede- og skovområder i Jylland. Man lokkede med udsigten til jagt og muligheden for at bygge pompøse villaer omgivet af plantager.
Baggrunden for disse investeringer var tabet af Sønderjylland i 1864, og behovet for at skabe beskæftigelse efter krigen.
Ved at tilplante heden kunne man stoppe sandflugten og skabe mulighed for agerbrug. I dag kan det være svært at forestille sig, men der var et område på størrelse med Sjælland, som bare var lynghede. Samtidig var det samlede danske skovareal mindre end nogensinde.
I dag er der 18 københavnerplantager i Jylland, hvor af de tre er i området omkring Hovborg.
Baldersbæk Plantage og Villa Baldersbæk
Naturområdet omkring lystslottet Baldersbæk fortæller historien om Københavnerplantagerne, deres ejere og natursyn i begyndelsen af 1900-tallet. Her er originale sandstensstatuer fra Børsen i Københav...
Hovborg Plantage
Hovborg Plantage er en af tre store plantager, der helt omkranser landsbyen Hovborg lidt syd for Billund.
Dalgasstatuen, Hovborg
Mejslet i granit skuer Dalgas fra sin høj ud over det hedelandskab, som han gjorde til sit livsværk at plante til. Uden ham havde området omkring Hovborg ikke haft de store plantager og mindre skovomr...
Klelund Dyrehave
Klelund Dyrehave er et 1.400 ha stort skovområde, hvor kulturhistorien omkring et tidligere jagtslot genskabes.