Ramsløg i blomst - sanketure

Sanke i naturen

Foto: VisitVejen Turistinformation

En måde at opleve og mærke naturen er at samle smag og mad. At sanke kaldes det. For noget af det grønne kan faktisk spises og give god smag til din mad. Naturens spisekammer rummer mere end frugter og svampe om efteråret. At sanke er gratis og kræver lidt viden. 

De fleste bliver overraskede over, hvor meget der faktisk kan spises og de smagsoplevelser, som hører med. Du kan komme til at opleve natur på helt nye måder, fordi din opmærksomhed bliver skærpet.

Er du i tvivl om en plante kan spises, så tjek Fødevarestyrelsens planteliste til privat brug. 

De vilde planter, som du kan finde, giver helt andre smagsoplevelser end de grønsager, som du kan købe i butikkerne. Du er på vej til nye smagsoplevelser. 

 

Sanketure i naturen

Foto:VisitVejen Turistinformation

Start på at sanke
Det første du skal, er at sætte dig ind i, hvilke urter der findes derude. Er de spiselige? Hvornår kan man finde dem? Og hvor kan man finde dem. Dette kan variere meget igennem året. Og rigtig meget af i hvilken type natur, du vælger at sanke.

Det letteste er at hente de apps, der findes om emnet. En af dem er Vild Mad-appen, som både kan fortælle om, hvad der findes, der hvor du er, og hvordan man skal bruge urterne og ikke mindst, om der er forvekslingsmuligheder, så du ikke kommer galt af sted undervejs.

Der er tre gode regler, som er gode at have in mente, når du skal på sanketur. Du skal plukke forsigtigt af planterne og altid lade noget være tilbage, så planten kan gro videre. Det er godt at have en saks eller kniv med, beskyt plantes rødder. Ryst de stilke du har klippet af, så smådyr og andet "godtfolk" som lever sammen med planterne bliver ude i naturen, hvor de har det bedst. 

Det bedste tidspunkt på dagen til at sanke er tidligt på dagen, fordi her er der fugtigt og køligt. Planterne er her mest saftspændte og dermed mest friske til at plukke. Omvendt hvis du skal finde blomster og frø så er midt på dagen med varm sol bedst, for her er frøene tørre. 

Oplev naturen med skærpede sanser - prøv at sanke

Hvor må du sanke?
Man må generelt sanke alle steder i offentlige skove. I private skove må man kun efter aftale, og fra veje og stier. Det smarteste er som regel at lave en aftale med lodsejer, om hvad og hvor man kan sanke. Der må samles en bæreposefuld pr. tur. Det lyder ikke af meget, men er som regel rigeligt til et måltid til både en selv og familien. Tag kun det med du skal bruge, der kommer andre efter dig, og efterlad altid planterne, så de kan vokse videre.

Vil du vide mere?

Der er urter, som smager godt, men ikke nødvendigvis er specielt sunde. Det er vigtigt at tjekke, især hvis man serverer det for børn og ældre. Man kan finde mere om plantelisterne og hvad man skal være opmærksom på i Vild Mad app-en eller på fødevareministeriets side www.foedevarestyrelsen.dk

Vil du gerne have ekspertise med på sanketurene, så deltag i en tur, som naturvejlederen holder. Naturvejlederen har et stort kendskab til urterne og deres anvendelse, og du vil helt sikkert blive overrasket over, hvad naturen kan gøre på din tallerken. Er I en større gruppe, kan I bestille jeres helt egen tur, selv vælge sted (husk tilladelse) og tema. Hvad I kan sanke afhænger meget af sted/naturtype og årstid. 

 

Sanketure i naturen

Foto:VisitVejen Turistinformation

Hvad kan du finde?

Hvad kan jeg så finde derude i maj?
Ja det kommer så lidt an på, hvor du vil sanke, men de fleste steder kan du finde løgkarse, som er en lækker urt, der står i skovbrynet med sine hvide blomster. Den smager, som navnet nok afslører, af karse og løg/hvidløg. Løgkarse indeholder også sennepsolier, som stimulerer appetitten. Ramsløg, hvor både blade, blomster og frø kan bruges, står i blomst i maj, og lidt senere kommer frøene, og det hele kan bruges i madlavningen. Et lækkert tilskud til en sommersalat lige nu kunne også være nyudsprungne bøgeblade, som både kan bruges grønne lige fra træet, men også fermenteret, marineret til brug senere på sommeren. Det er et godt alternativ til en syltet agurk i hotdoggen eller i den grillede burger. Er man mere til det søde, er der blomster, som kan bruges på forskellig vis. I maj er der skovmærke, som har en fantastisk vanilje/mandelduft og -smag, og den er suveræn til is eller panna cotta. Se mere i Vild Mad-appen.

I juni er det højsæson for hyld, dvs. nærmere bestemt hyldeblomster, som kan anvendes til saft. Nettet bugner med opskrifter, så søg efter hyldeblomstsaft. Hybenroserne står også i fuldt flor og kronbladene på blomsterne kan bruges til rosensukker. Rundt om i området kan du være heldig at finde vild timian, den lille lilla blomst gemmer sig ofte godt i græsset. 

I august er de orange hyben et sikkert sanke-hit. Find nogen, der ikke står ud til en trafikeret vej og pluk løs. Hyben kan tørres, puttes i marmelade, laves til suppe eller koges til sirup. Farve og smag er gode til brug hen over vinteren. Hyben finder du mange steder, da det er en invasiv plante, som breder sig. Langs Spor i Landskabet ved Gamst Sø er der mange. 

Forskellige naturområder
Det er meget forskelligt, hvad du kan finde alt efter hvilken type natur du er i: 

- bøgeskoven kan byde på skovmærke, skovsyre, skovjordbær, bog (frøene fra bøgetræet). Bøgeskov finder du ved Jels-søerne især. 
- nåleskoven byder på skovhindbær, friske granskud i maj, brændenældeskud, skovsyre, skvalderkål. Nåleskoven finder du især ved Hovborg. 
- engen byder på mælkebøtter, vild timian, engkarse, sødskærm. Enge finder du især langs med Holme Å
- markhegn, hvor du kan finde brændenælder, hyldeblomster og senere de mørke hyldebær, slåen, som nogen kalder Nordens oliven, vilde æbler, vilde hasselnødder og hyben. Markhegn langs med markvejen kan du finde mange steder. 
- i moseområder kan du finde vandmynte, mjødurt - en tur langs Holme Å mellem Bække og Hovborg vil være et godt bud

 

 


 

 

 

 

 

Liste
Kort
Sam B. Sørensen, guide og naturvejleder
Foto: Visit Vejen Turistinformation

Sam B. Sørensen, guide og naturvejleder

Kom ud i naturen, vend et blad og se hvad der gemmer sig. Lad Sam fortælle historien om, hvordan landskabet er blevet til, og hvad det betyder for dyre- og planteliv. Tag på tur med naturvejlederen Sa...

Læs mere