Folding Kirke
Højt på en bakketop, hævet over landskabet og med udsigt over Kongeådalen, ligger Folding Kirke.
Den nuværende kirkebygning er opført i 1897-98 på et sted, hvor der beviseligt har været religiøs aktivitet siden oldtiden. Inden for kirkegårdens areal har der ligget 4 gravhøje, hvoraf de 2 stadig findes. Kirkegården omkranses af et bredt kampestensdige bevokset med græs og urter, og der er en fantastisk udsigt mod syd over Kongeåens brede dal.
Kirkebygningen er tegnet af arkitekt Johan Christian Fussing fra Kolding, og opført i røde teglsten med en række finurlige detaljer. I 1978 er det indvendige af Folding Kirke istandsat. Mest markant er anvendelsen af den gamle altertavle fra 1634 som ramme om Sven Havsteen-Mikkelsens moderne billede af Kristus stiller stormen. i 2018 har Folding Kirke fået et vævet altertæppe, der er inspireret af Havsteen-Mikkelsens altertavle og dens formsprog. Tæppet er vævet i Paris, og er designet af Maja Lisa Engelhardt.
Den nuværende kirke er bygget samme sted, som der har ligget en middelalderlig kirke. Denne kirke tilhørte ejeren af Sønderskov Hovedgård indtil begyndelsen af 1880’erne, hvor kirken blev overtaget af sognets beboere. En del af den nedrevne kirkes inventar blev ført med over i den nye kirke, bl.a. altertavlen, som blev skænket til kirken af Thomas Juel, der ejede herregården Sønderskov.
I en af de gamle gravhøje er der i 1756 indrettet en familiegravlads af ejeren af kirken og Sønderskov Hovedgård, Samuel Nicolaus Claudius. Den sydlige gravhøj på kirkegården blev indrettet med et gravkammer til to kister og behørige stentavler med forklaringer. Hele teksten på stenene kan læses i Nationalmuseets omtale af kirken – se linket. Indretningen af dette adelige gravsted – udendørs og i en oldtidshøj – er sket ca. 20 år før det ellers blev moderne i Danmark.
Pupituret fra den gamle kirke kan i dag ses på Museet Sønderskov, der ligger få km fra kirken.