Runesten
Runesten er en del af vores historie, ikke bare den runesten, der er afbilledet i vores pas, men også alle de andre vi kan se rundt i landskabet. Runesten er unikke for Skandinavien. I Vejen Kommune kan du se fire ud af de 260 runesten der findes i Danmark.
Ravnunge-Tue gjorde disse kumler efter sin moder Vibrog - ristet ind i stenen i skibssætningen ved Klebæk Høje.
Runestenene har været brugt til at mindes afdøde eller til at markere grænser. De er sat op fra cirka midten af 700-tallet til år 1020. De er også blevet brugt som vejvisere for de rejsende. Det er derfor du kan finde de fleste af runestenene langs med Hærvejens rute. Runestenen fra Malt, der i dag står på Museet Sønderskov, er fundet ved et vadested over Kongeåen - en overgang, der er blevet anvendt af de Hærvejsfarende.
I september 2023 havde DR2 udsendelser om ny banebrydende forskning i runestenene ved Klebæk, Læborg Kirke og Bække - og disses sten sammenhæng med de store runesten i Jelling. Kig udsendelsen her.
Runestenen ved Bække Kirke
Runestenen ved Bække Kirke står på en lille høj. Stenen kom for dagens lys i 1807, da en ny port skulle anbringes i kirkegårdsdiget, hvor stenen stod skjult.
Klebæk Høje, Bække Monumentet
Klebæk Høje, også kaldet Bækkemonumentet, ligger i den nordlige udkant af Bække i Sydjylland. Det er et fortidsmindekompleks med tre historiske perioder samme sted, og udgør derfor et af de mest marka...
Runesten ved Læborg Kirke
Runestenen ved Læborg Kirke er fra vikingetiden. Den blev fundet i 1600-tallet, og opstillet på kirkegården foran våbenhuset.
Runestenen fra Malt
Runestenen fra Malt er en 2 meter høj og 3 tons tung runesten, der blev fundet i 1987 tæt ved Kongeåen.
Her finder du stederne:
Foto:SusDesign
Måske du også kan finde noget her:
Hvor finder jeg VisitVejens Turistinformation?
På arbejdsdage kan du besøge den bemandede turistinformation, som ligger i Rødding. Se mere om åbningstider, muligheder og inspirationer.