Kulturarv i Vejen Kommune
Realdania har i foråret 2023 udgivet en analyse af danskernes foretrukne kulturarv og her spurgt, hvad danskerne synes, der skal bevares. Vi har her listet oplevelsesmulighederne i Vejen Kommune efter de samme kategorier og i den rækkefølge, som svarpersonerne finder mest bevaringsværdige.
Runestene
Vi starter stort ud med Klebæk Høje, der er et Must See-sted.
Klebæk Høje, Bække Monumentet
Klebæk Høje, også kaldet Bækkemonumentet, ligger i den nordlige udkant af Bække i Sydjylland. Det er et fortidsmindekompleks med tre historiske perioder samme sted, og udgør derfor et af de mest marka...
Runestenen fra Malt
Runestenen fra Malt er en 2 meter høj og 3 tons tung runesten, der blev fundet i 1987 tæt ved Kongeåen.
Runestenen ved Bække Kirke
Runestenen ved Bække Kirke står på en lille høj. Stenen kom for dagens lys i 1807, da en ny port skulle anbringes i kirkegårdsdiget, hvor stenen stod skjult.
Runesten ved Læborg Kirke
Runestenen ved Læborg Kirke er fra vikingetiden. Den blev fundet i 1600-tallet, og opstillet på kirkegården foran våbenhuset.
Slot med park - og det, der ligner
Sønderskov Hovedgård og have
Herregården Sønderskov og det omgivende herregårdslandskab samt haven er en kulturhistorisk helhed. Selve hovedbygningen til Sønderskov blev oprindeligt bygget i middelalderen som en befæstet borg.
Estrup Hovedgård, Vejen
Tæt på den tidligere hovedvej mellem Esbjerg og Kolding lidt vest for Vejen ligger er den mindre herregård.
Assersbølgaard, Lindknud nær Brørup
Hovedgården Assersbølgård ved Lindknud kan føre rødderne tilbage til middelalderen. I dag er der moderne eventcenter med mange aktiviteter.
Baldersbæk Plantage og Villa Baldersbæk
Naturområdet omkring lystslottet Baldersbæk fortæller historien om Københavnerplantagerne, deres ejere og natursyn i begyndelsen af 1900-tallet. Her er originale sandstensstatuer fra Børsen i Københav...
Bymiljøer
Her den gamle landbystruktur omkring kirken i Vejen stadig synlig. Da jernbanen kom til Vejen, og der kom station, forrykkedes byens centrum sig. Den gamle landsby kan stadig spores i bygninger, gadenavne og vejstruktur nord for den nuværende (nyere) kirke.
Også højskolebyen Askov få km vest for Vejen har en markant historie. Da højskolens første bygninger blev bygget var der 5 gårde og et gadekær i Askov - altså en typisk landsbystruktur. Historien om Askovs udvikling kan opleves via VisitVejen appen.
Og tæt på - men på den anden side af Kongeåen finder du landsbyen Københoved. Den er opstået som en såkaldt forteklyngeby og har udviklet sig langs med den gennemgående vej. Bystrukturen bærer i høj grad præg af at have ligget i et grænseområde fra 1864 til 1920. Der er tidligere gendarmhus og Bennetgaard.
Med sin fortid som by med domstol og andre administrative funktioner, så er der rigtig mange fine hus i Holsted. Det er primært kirkebyen, altså den nordlige del. Centralt er det gamle ting- og arresthus, Holsted Kirke, tidligere teknisk skole og kommuneskole. Byen er oprindeligt opstået i tilknytning til Holsted Å, der stadig udgør et grønt bælte i byen.
I Rødding finder du bymidte og en række bygninger tegnet af J.P. Aakjær, som var en af hovedkræfterne bag arkitekturstilen Bedre Byggeskik. +
Vejen Miniby
Foreningen "Vejen Miniby" bygger en kopi af Vejen by fra 1900 til omkring 1930 i målestoksformatet 1:10.
Wellings Landsbymuseum
Danmarks mest særprægede museum: Kunstmaleren og samleren Søren Welling skabt sit eget lille minisamfund fra omkring 1900. I dag får du et unikt indblik i dine bedsteforældres og oldeforældres hverdag...
Landbomuseet Hygum Hjemstavnsgård
Landbomuseet Hygum Hjemstavnsgård er et lille frilandsmuseum, der gør landsbyliv omkring år 1900 levende for os i dag. Aktiviteterne drives af en kreds af frivillige, der har stor indsigt i håndværk o...
Kulturhistorisk byvandring i højskolebyen Askov
Dyk ned i den spændende historie om mennesker, gerninger og virketrang i og omkring Askov Højskole.
Grænsehistorisk byvandring i Foldingbro
Fordyb dig i grænsehistorien i den lille by Foldingbro med den store historie. Her var to af alting - en dansk og en tysk.
Askov Højskole
Askov Højskole er en af landets første højskoler, og her lever den Grundtvigske tradition stadig. Højskolens bygninger har sat stort præg på byen, og dette kulturmiljø kan du opleve som turist.
Bygningsværker
Historien i området møder du også gennem de bygninger, som stadig "taler" til os gennem deres arkitektur og materialevalg. Prøv at "lytte til deres budskab".
Militærhistorisk miljø
Kanonstillingen ved Dover
Kanonstillingen i Dover er et levn fra 2. verdenskrig og byder samtidig på en pragtfuld udsigt over Kongeådalen og en lille natursti.
Pansergraven ved Lintrup
Pansergraven i Lintrup i Sønderjylland er en rekonstruktion, der viser hvordan den ca. 255 km lange Gudrunstilling fra 2. verdenskrig så ud. Lige ved siden af pansergraven ligger et fantastisk smukt n...
Skodborg Kommuneplantage
Plantage med historiske rødder. Vokse op - blive fældet - og genplantet.
Hærvejen
Oldtidens store vej, Hærvejen, er i dag en anden måde at rejse på, I dag på Apostlenes Heste eller jernhest. Her kan du se oplevelserne på nutidens Hærvej på strækket i Vejen Kommune fra Bække over Vejen til Jels. Stederne her er listet fra nord mod syd. Oversigt med overnatning findes her
Bevaret industrimiljø
Jels Mølle
Jels Mølle er en stor hollandsk gallerimølle, bygget i 1859. Den har været i brug frem til 1959, hvor den har malet korn til foder, mel og gryn. Jels Mølle ligger på en bakketop i Jels by, og har med ...
Sønderskov Vandmølle
Sønderskov Vandmølle udgør et vigtig del af det oprindelige herregårdslandskab omkring Sønderskov Hovedgård. Møllen ligger i den sydlige ende af den opstemmede møllesø.
Poul la Cour Museet
Poul la Cour, Danmarks svar på Edison, var opfinder inden for energi, dengang elektriciteten blev udbredt i Danmark.
Johannes Lauridsen, buste foran Vejen Station
Foran Vejen Station knejser byens "grundlægger" Johannes Lauridsen (1847-1920). Busten, der er af bronze, blev sat i 1928 og senere flyttet til den nuværende placering.
En Trold, der vejrer Kristenkød
Foran Vejen Kunstmuseum ligger et større springvand med "En Trold, der vejrer Kristenkød”.
Knagemøllen
Knagmølle, eller 'Æ Knagmølle', som ligger ca. 3 km syd for Vejen, er et af Kongeåens pittoreske bygningsværker.
Vandtårne
Vandtårnet i Holsted
I den nordlige ende af Holsted ligger byens gamle vandtårn. Det blev bygget i 1925, og arkitekten var Mikkel Thomsen. Tårnet 15 m højt og det er ikke længere i brug. Lokale ildsjæle i Holsted arbejder...
Åbent landbrugsareal
Skeldiger mellem Askov og Vejen
Langs med Hærvejsruten mellem Vejen Idrætscenter og Askov kan der nord og syd for stien ses en række meget markante skeldiger. Det særlige ved skeldigerne er beplantningen med egetræer (stilkeg). De s...
Legeplads
Legepladser
Så skal kroppen bruges! Rundt om i Vejen Kommune findes en række spændende legepladser. Nogle med temaer som Pippi Langstrømpe eller trolde - andre med mere kendte redskaber. Har du lyst til at lege med vand, så kig her, eller I kan tage på opgavejagt for børn omkring Vejen Kunstmuseum.
&#